Bij veel nieuwbouwprojecten maakt men ruimtes voor ‘bedrijvigheid in de plint’. Bedrijfsruimtes op de begane grond kunnen bijvoorbeeld plaats bieden aan kleine kantoren, winkels, zakelijke dienstverleners of een medische praktijk. Het moet namelijk levendig worden op straatniveau.

Dit is een oproep aan projectontwikkelaars en de gemeente.
Wees daar voorzichtig mee, want bewoners zitten niet te wachten op leegstand!

Het heeft tijden geduurd voordat de bedrijfsruimtes aan de achterkant van winkelcentrum De Gagelhof waren gevuld. Ook in de plint van Loevenhout op de Pretoriadreef loopt het niet storm met de bedrijvigheid. En onze zorg nu is of de plinten in de nieuwbouw van het Mariakwartier wel verhuurd gaan worden.

In het land en ook in Utrecht staat veel kantoorruimte leeg. In Overvecht zien we dat leegstand van winkels een groeiend probleem is. De economische tegenwind draagt daar aan bij, maar ook de ontwikkeling van de digitale samenleving. Mensen doen vaker via internet zaken.

Waarom houden projectontwikkelaars en gemeente dan toch vast aan die bedrijvigheid in de plinten? Voor de uitstraling en de leefbaarheid in de omgeving is het slecht als ruimtes in de plinten langdurig leegstaan.

Word wakker en kijk naar de trends! Onze samenleving verandert en dat betekent dat de openbare ruimte mee moet veranderen. Het wordt tijd om na te denken over andere invulling van plinten in nieuwbouwprojecten.