Begin juni werden we onaangenaam verrast door de aankondiging van een groot muziekfestival, Zomerkriebels, midden in het Gagelbos, op 5 juli.

Waarom in het Gagelbos? Dat is toch een natuurgebied? Het festivalterrein liep zelfs door naar beschermde delen van het bos die  – normaal gesproken – niet toegankelijk zijn voor publiek. Wie heeft hiervoor een vergunning gegeven? En waarom is er niet overlegd met de Wijkraad?

Nu bleek dat het Gagelbos van Staatsbosbeheer is en die moet vanwege bezuinigingen geld verdienen. En zo’n muziekfestival levert geld op. De gemeente had de vergunning al gegeven. Dat kon niet meer worden teruggedraaid.

De Natuur- en Milieugroep Overvecht (NMO) vond dit te gek voor woorden en heeft toch een bezwaar ingediend. In het Gagelbos moet bescherming van groen en natuur centraal staan. Fietsen en wandelen is prima, maar het bos is niet geschikt voor een groot festival met harde muziek, meerdere podia en veel publiek.

Zo zag het eruit in het Gagelbos na afloop van Zomerkriebels

Zo zag het eruit in het Gagelbos na afloop van Zomerkriebels

Het festivalis gewoon doorgegaan. De muziek was in de verre omgeving te horen en er is massaal gedanst. Veel groen is vertrapt en reeën zijn verjaagd.

Het Bewonersplatform vindt, met de NMO, dat dit niet meer mag gebeuren. Wij gunnen ieder een muziekfestival, maar dan wel op een plek die daar geschikt voor is.

Bijvoorbeeld het recreatiegebied Ruijgenhoek, even verderop in het Noorderpark. Dat is speciaal ingericht voor intensievere vormen van recreatie. Volgend jaar zullen wij hier scherp op letten.