Overvecht-Noord is een proefwijk om voor 2030 van het gas af te gaan. Dat leek eenvoudig. Veel woningen hebben alleen kookgas. Nu blijkt dat de gasleidingen slecht zijn en al voor 2024 vervangen moeten worden. Wat betekent dit voor eigenaren en bewoners?

Voor eengezinswoningen die ook gas nodig hebben voor warmte en warmwater moet eerst een alternatief komen. En dan kunnen ze meteen van het kookgas af.

De woningcorporaties verduurzamen al veel woningen en vervangen steeds vaker het koken op gas door elektrisch (inductie) koken. Appartementseigenaren met alleen kookgas kunnen ook overstappen op elektrisch koken en de gasmeter laten verwijderen.

De gemeente liet in de klankbordgroep zien hoeveel het kost om van kookgas af te gaan en wat het bespaart. De (hoge) kosten voor het afsluiten van het gas zijn in de rekensom niet meegenomen. In onze optiek moet Stedin geen geld vragen om de gasmeter en leidingen weg te halen, maar de eigenaren een bonus geven als ze straks geen nieuwe leidingen hoeven neer te leggen.

Als de gemeente eigenaren wil verleiden om van het kookgas af te gaan, zou ze hierover in gesprek moeten gaan met Stedin.